Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Polędwiczki wieprzowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne upieczone polędwiczki możemy zjeść na zimno lub na gorąco. Warto spróbować. Na chlebek na polędwiczkę polecam jeszcze chrzan.

Polędwiczki wieprzowe

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe

 

  • 4 polędwice wieprzowe
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 główki czosnku
  • sól i pieprz
  • 250 ml wermuta
  • 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe
Wino, oliwę oraz przyprawy dokładnie wymieszać. Czosnek drobno posiekać i dodać do wina. Polędwiczki umyć, przełożyć do rondla lub miseczki i zalać marynatą. Odstawić na noc do lodówki. W miarę możliwości mięso w marynacie obracać. Na drugi dzień przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec do miękkości.