KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

polędwiczki wieprzowe.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polędwiczki wieprzowe z aromatycznym sosem.

polędwiczki wieprzowe.

Składniki:

polędwiczki wieprzowe.

 

  • 150 gram polędwicy wieprzowej,
  • 1 cebula szalotka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru,
  • łyżka musztardy,
  • 1/2 łyżka miodu,
  • 100 mililitrów czerwonego wina,
  • sól, pieprz do smaku,
  • sałata, rzodkiewka, szczypiorek do dekoracji,
  • dobra oliwa,

 

Sposób przygotowania:

polędwiczki wieprzowe.
Polędwicę wieprzową, kroimy na 2 centymetrowe plastry, solimy pieprzymy z każdej strony i obsmażamy na oliwę po 4-5 minut z każdej strony, polędwiczki wkładamy do naczynia i umieszczamy w nagrzanym piekarniku. W tym czasie szybko przygotowujemy sos, do płynu uzyskanego z pieczenia mięsa dodajemy pokrojoną cebulę szalotkę, zmielony czosnek, imbir, musztardę, miód, wino i wszystko dusimy kilka minut, tak aby zredukować sos do gęstego , sos przyprawiamy solą, pieprzem do smaku. Na talerz wyciągamy polędwiczki, polewamy sosem dekorujemy zieleniną i oczywiście SMACZNEGO.

Tagi:

sałata