Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Polędwiczki wieprzowe duszone w kurkach

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Duszone polędwiczki wieprzowe w połączeniu z kurkami sprawią, że obiad będzie naprawdę wykwintny!

Polędwiczki wieprzowe duszone w kurkach

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe duszone w kurkach

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 400 g),
  • 20 dag kurek,
  • 200 ml rosołu (może być z kostki),
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku,
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia (najlepsze masło),
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe duszone w kurkach
Mięso umyć. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić i popieprzyć. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim polędwiczki na złoty kolor (po 3 min z każdej strony). Mięso wyjąć i odłożyć w ciepłe miejsce. Kurki oczyścić, umyć, większe przekroić na pół. Osączyć na sicie. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kurki wrzucić na tłuszcz po smażeniu mięsa. Smażyć mieszając przez ok. 4 min. Dodać cebulę. Smażyć dalej do jej zeszklenia. Dodać uprzednio obsmażone polędwiczki, podlać rosołem i dusić do miękkości mięsa. Zwykle wystarczy 20 min. W miarę ubytku płynu podlewać wodą. Gdy polędwiczki miękkie wyjąć je i pokroić w ukośne 5 cm plastry. Sos zagęścić mieszaniną mąki rozprowadzonej kilkoma łyżkami wody i śmietany. Dodać koperek. Zagotować (cały czas intensywnie mieszając. Polędwiczki ułożyć na talerzu. Polać sosem. Podawać z ziemniakami i gotowanymi warzywami (najlepiej gotowanymi na parze.