Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Polędwiczki wieprzowe po duńsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać z ziemniakami z wody i sezonową surówką.

Polędwiczki wieprzowe po duńsku

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe po duńsku

 

  • 4 polędwiczki wieprzowe,
  • 15 dag suszonych śliwek,
  • 40 dag kwaśnych jabłek,
  • 5 dag rodzynków,
  • 200 ml śmietany,
  • 2 łyżki mąki,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe po duńsku
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grube plastry. Każdy plaster lekko rozbić. Posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać oliwę. Smażyć na nim mięso z obu stron do zrumienienia. Wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Śliwki umyć, namoczyć, wydrylować i pokroić w cienkie paseczki. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla w którym smażyło się mięso. Chwilę podsmażyć. Dodać śliwki, rodzynki i mięso. Podlać śmietaną. Dusić do miękkości mięsa. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku.