Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Polędwiczki wieprzowe w jabłkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne połączenie mięsa i owoców w daniu obiadowym.

Polędwiczki wieprzowe w jabłkach

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe w jabłkach

 

  • polędwiczka wieprzowa - ok. 500 gram
  • jabłko - 2 średnie
  • bulion z kurczaka - 1/2 szklanki
  • musztarda sarepska - 1 łyżka
  • śmietana kwaśna gęsta 18% - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sól, pieprz - szczypta
  • tymianek - 1 łyżeczka
  • majeranek - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe w jabłkach
1. Umyte i osuszone polędwiczki kroimy w kotleciki i rozbijamy lekko tłuczkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Tak przygotowane wkładamy do miseczki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. 2. Przygotowujemy jabłka - myjemy, obieramy i wyciągamy gniazda nasienne. Kroimy na ósemki. 3. Jabłka obsmażamy na średnim ogniu na patelni, około 1 minutę z każdej strony, by nie zrobiły się za miękkie. Następnie ściągamy je z patelni na osobny talerz. 4. Na gorącej już patelni smażymy polędwiczki (możemy podlać olejem/oliwą z oliwek). Po około 5 minutach dodajemy musztardę, bulion i gotujemy na patelni kolejne 5 minut. 5. Pod koniec dodajemy na patelnię jabłka i śmietanę. Podduszamy kilka minut. Gotowe.