Polędwiczki wieprzowe w śmietanie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Polędwiczki przygotujemy szybko, więc to danie nie wymaga długiego stania w kuchni przy garach, co w czasie Świąt jest bardzo istotne. My najbardziej lubimy je jeść z pure z ziemniaków, ale do mięsa również idealnie będzie pasował ryż czy kasza.

Polędwiczki wieprzowe  w śmietanie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe w śmietanie

 

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe w śmietanie
Czosnek i imbir obieramy, drobniutko siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy miód, ocet balsamiczny i pieprz, dokładnie mieszamy. Mięso dokładnie płuczemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem kuchennym. Każdą polędwiczkę kroimy w poprzek na pół i dokładnie obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim polędwiczki z każdej strony. Dorzucamy pokrojone na ćwiartki pieczarki, chwilę przesmażamy. Wlewamy resztę marynaty z mięsa, śmietanę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez 15 minut.
Polędwiczki wieprzowe  w śmietanie
Polędwiczki obsmażamy ze wszystkich stron.