góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkow

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne mięciutkie, delikatne mięsko!

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkow

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkow

 

  • 3 polędwiczki wieprzowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego(tutaj Kikkoman)
  • 1 kostka buliony cielęcego
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego
  • 20 dkg pieczarek
  • cebulka
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkow
Polędwiczki pokroić na plastry grubości 2-3 cm. dłonią rozbić je na cieńsze plasterki. Wymieszać oliwę z sosem sojowym, rozdrobnionym rozmarynem i czosnkiem. Zalać rozbite polędwiczki i zostawić najlepiej na noc do zamarynowania.
Każdy plaser mięsa obtoczyć w mące i smażyć krótko na rumiano na oleju z dodatkiem masła. Odłożyć na bok, a na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulkę i pokrojone w plasterki pieczarki. Chwilę smażyć, a następnie wlać rozpuszczoną kostkę bulionową. Do powstałego sosu wrzucić podsmażone polędwiczki. Dusić do miękkości mięsa. Śmietanę rozprowadzić łyżką wywaru i dodać ją do do mięsa. W miarę potrzeby, sos można zagęścić mąką.

Tagi:

sosy