Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-kurkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Fajne danie obiadowe, takie proste i szybkie w przygotowaniu, a bardzo eleganckie.Mięsko jest soczyste a dodatek grzybów leśnych podkręca smak.

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-kurkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-kurkowym

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-kurkowym
Polędwice umyj i osusz. Natrzyj solą i grubo zmielonym pieprzem. Owiń w folię i zostaw w lodówce na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Po tym czasie pokrój ukośnie mięso w grube 1,5 cm plastry i każdy kawałek lekko utłucz tłuczkiem do mięsa.

Rozgrzej smalec na patelni i poukładaj na nim kawałki mięsa. Smaż 3 minuty, odwróć , zmniejsz ogień o połowę i dodaj cebulę posiekaną, liście laurowe i tymianek oraz szałwię, czosnek i sól (szczyptę). Mięsa nie odwracaj , ale pilnuj aby cebula się nie przypaliła.

Smaż około 2 minut i wlej śmietanę, oraz przygotowane kurki. Przykryj i duś (czasami zamieszaj ) około 15 minut. Po tym czasie, popróbuj sosu i ewentualnie dopraw. Podawaj z ziemniakami lub kaszą i np. zieloną sałatą.
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-kurkowym
Mięso natrzyj solą i pieprzem, zawiń w folię, włóż do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie pokrój je na ukos.
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-kurkowym
Potłuczone kawałki mięsa, smaż na smalcu
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-kurkowym
Gdy usmażysz z obu stron , dodaj cebulę, po chwili śmietanę i kurki