Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszne , soczyste i delikatne mięso w sam raz na wiosenny obiadek. Dodatek kaszy sprawia , ze danie jest smaczne , zdrowe i sycące!

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • ( 4 porcje )

 

  • polędwiczki wieprzowe 2 szt

 

  • cebula – 2 szt

 

 

  • bulion – 300 ml

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Polędwiczki oczyszczamy , kroimy w plastry. Lekko rozbijamy za pomocą dłoni. Z każdej strony posypujemy odrobiną soli pieprzu. W garnku z grubym dnem / gęsiarce rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i szklimy na złoto. Wkładamy nasze polędwiczki , obsmażamy z każdej strony. Podlewamy bulionem i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Odlewamy niewielką ilość bulionu do osobnego naczynia , dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy z powrotem do gęsiarki , rozprowadzamy i podgrzewamy jeszcze ok. 3-5 minut. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną papryki. Podajemy gorące np. z ugotowaną na sypko kaszą. Smacznego!