mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Polędwiczki wieprzowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Oryginalne, wykwintne danie z udziałem wieprzowej polędwiczki i truskawek. Połączenie jak najbardziej udane.

Polędwiczki wieprzowe z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe z truskawkami

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 60 dag)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 30 dag truskawek
  • 1/2 szklanki białego, półwytrawnego wina
  • listki świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe z truskawkami
Truskawki myjemy, osączamy i usuwamy szypułki. Przekrawamy owoce na pół lub na kawałki. Polędwiczki płuczemy, osuszamy i kroimy na grube plastry, lekko rozbijamy je tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Plastry mięsa obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Rumienimy ze wszystkich stron. Następnie dodajemy pokrojone truskawki, podlewamy winem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 5-10 minut. Posypujemy posiekanymi listkami bazylii. Ozdabiamy całość truskawkami.
Polędwiczki wieprzowe z truskawkami
Etap 1
Polędwiczki wieprzowe z truskawkami
Etap 2
Polędwiczki wieprzowe z truskawkami
Etap 3
Polędwiczki wieprzowe z truskawkami
Etap 4