misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Polędwiczki z borowikami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Borowiki można zastąpić innymi grzybkami.

Polędwiczki z borowikami

Składniki:

Polędwiczki z borowikami

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 30 dkg borowików ( mrożonych)
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 ml kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml wytrawnego wina czerwonego
  • 4 łyżki oliwy,sok z cytryny
  • 2 dlugie liście porsól, pieprz , tymianek

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z borowikami
Każdą polędwiczkę pokroić na 4 kawałki. wymieszać wino,sok z cytryny, 2 lyżki oliwy, startą cebulę, 2 ząbki czosnku zmiażdzone ze szczyptą soli, pół łyzeczki tymianku, pieprz do smaku. Do takiej zalewy wlożyć polędwiczki, wlożyć do lodówki na godzinę. Na maśle zeszklić drugą cebulę z czosnkiem , dodać pokrojone grzybyi smazyć razem, aż puszczą sok.Opruszyć solą , pieprzem i dusić w sosie wlasnym pod przykryciem przez 20 minut, potem wlać kremówkę i sos zagotować.Na patelni rozgrzać olej , włożyć polędwiczki i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron po 3 min.Opruszyć solą , pieprzem , obwiązać dekoracyjnie blanszowanymi liśćmi pora.
Na talerzu mięso obłożyć grzybami , polać sosem, podawać z ziemniaczanym puree.