Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 363]

Polędwiczki z grzybami w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Po udanym grzybobraniu przyszedł czas na wykorzystanie zebranych grzybów. Część z nich postanowiłam połączyć z polędwiczkami. Całość otuliłam ciastem francuskim.

Polędwiczki z grzybami w cieście francuskim Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Polędwiczki z grzybami w cieście francuskim

 

  • Na 2 porcje:
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 250 g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, ośniaki)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • garść startego sera żółtego
  • 4 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • tymianek
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • czosnek granulowany
  • oregano
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z grzybami w cieście francuskim

Przygotowanie polędwiczki

Polędwiczki z grzybami w cieście francuskim
Przyprawioną polędwiczkę obsmażamy na oleju

Polędwiczkę oczyszczamy z błon, kroimy na pół.

Przyprawiamy solą, pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym i czosnkiem granulowanym, smarujemy olejem.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie obsmażamy krótko na oleju.

Przygotowanie grzybów

Polędwiczki z grzybami w cieście francuskim
Grzyby dusimy na maśle z dodatkiem cebuli

Grzyby dokładnie przebieramy, myjemy i oczyszczamy. Kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulę, wrzucamy grzyby i dusimy, aż grzyby będą miękkie, a woda odparuje.

Na koniec grzyby przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

ETAP 3:

Polędwiczki z grzybami w cieście francuskim
Ciasto francuskie smarujemy musztardą dijon

Ciasto francuskie rozwijamy, lekko rozwałkowujemy. Kroimy ciasto na dwie części, na każdej rozsmarowujemy musztardę, posypujemy suszonymi ziołami (oregano, tymianek).

ETAP 4:

Polędwiczki z grzybami w cieście francuskim
Na ciasto sypiemy garść startego sera żółtego

Ciasto (oba kawałki) posypujemy serem.

ETAP 5:

Polędwiczki z grzybami w cieście francuskim
Na ser wykładamy grzyby

Na serze układamy porcję grzybów (na tym etapie wykorzystujemy 2/3 przygotowanych grzybów).

ETAP 6:

Polędwiczki z grzybami w cieście francuskim
Na warstwę grzybów wykładamy kawałek polędwiczki

Na grzybach układamy polędwiczkę.

ETAP 7:

Polędwiczki z grzybami w cieście francuskim

Na mięso wykładamy pozostałe grzyby.

ETAP 8:

Polędwiczki z grzybami w cieście francuskim

Całość zawijamy, dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Na cieście robimy nacięcia jak na zdjęciu.

Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem.

Pieczemy 40 minut w 200 st.C.