PrzepisyChinskie

PrzepisyChinskie

Kucharz
[Przepisów: 8]

Polędwiczki z Kurczaka w Sosie Cytrynowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Własnego autorstwa przepis Zapraszam i życzę smacznego.

Polędwiczki z Kurczaka w Sosie Cytrynowy

Składniki:

Polędwiczki z Kurczaka w Sosie Cytrynowy

 

  • SKŁADNIKI :

 

  • ½ szklanki mąki kukurydzianej (75g)
  • 1/3 szklanki wody (80ml)
  • 4 żółtka jaj
  • 600g piersi z kurczaka
  • 1 l oleju roślinnego do smażenia w głębokim tłuszcz
  • 2 łyżki dymki, drobno pokrojonej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ¼ szklanki soku z cytryny (60ml)
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, startego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • ½ szklanki bulionu drobiowego (125ml)
  • 1 cytryna pokrojona w ćwiartki

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z Kurczaka w Sosie Cytrynowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : 1. W średniej wielkości garnku umieść mąkę kukurydzianą, cukier brązowy, starty imbir, sos sojowy, sok z cytryny oraz bulion drobiowy. Całość podgrzej na wolnym ogniu cały czas mieszając. Sos będzie gotowy kiedy zgęstnieje. 2. Do średniej miski wlewamy wodę oraz 4 żółtka, powoli wsypujemy mąkę kukurydzianą, cały czas mieszamy do czasu powstania gęstej masy. Następnie wrzucamy kawałki kurczaka tak, aby wymieszały się w przygotowanej masie. Kurczaka odstawiamy na 10 minut. 3. Obtoczonego kurczaka wyjmujemy z miski czekając, aż resztka polewy spłynie. Następnie na dużej patelni lub woku rozgrzewamy dużą ilość oleju. Następnie smażymy kurczaka na głębokim oleju. Gdy kurczak uzyska złoto brązowy kolor, odsączamy go układając na kuchennym papierowym ręczniku. Po chwili polędwiczki można podawać polane sosem cytrynowym, przyozdobione cytryną oraz posypane cebulą dymką.