SUPERPRZEPIS

Polędwiczki z morelami otulone wędzonym boczkiem

  • 3
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Polędwiczki z morelami otulone wędzonym boczkiem

Wykwintne mięso marynowane z dodatkiem miodu, faszerowane słodkimi morelami i otulone aromatem wędzonego boczku doskonale sprawdza się w roli dania obiadowego jak również zimnej przekąski.

Składniki:

Polędwiczki z morelami otulone wędzonym boczkiem

 

  • 800 g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
  • 230 g suszonych moreli
  • 20 plastrów parzonego wędzonego boczku
  • 10 plastrów żółtego sera
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z morelami otulone wędzonym boczkiem

ETAP 1:

1. Polędwiczki oczyścić z błon i za pomocą długiego, cienkiego noża wykonać na jej całej długości nacięcie, tak aby powstała kieszonka.

ETAP 2:

Polędwiczki z morelami otulone wędzonym boczkiem
natrzeć polędwiczkę i pozostawić na 1 godzinę

2. Marynata
Wymieszać ze sobą składniki marynaty i natrzeć polędwiczki. Odstawić na około 1 godzinę.

ETAP 3:

Polędwiczki z morelami otulone wędzonym boczkiem
polędwiczki nafaszerować morelami

3. Po tym czasie polędwiczki faszerować suszoną morelą, owinąć plastrami sera i plastrami boczku.

ETAP 4:

Polędwiczki z morelami otulone wędzonym boczkiem
masło pokroić na małe kawałki i ułożyć na polędwiczce

4. Na każdej polędwiczce ułożyć po 1 łyżce masła, zawinąć w folię aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego
do 190 stopni i piec około 30 minut.

ETAP 5:

Polędwiczki z morelami otulone wędzonym boczkiem
wstawić do piekarnika nagrzanego do 190stopni C i pic

5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30 minut.