Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Polędwiczki z oscypkiem i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polędwiczki wieprzowe zapieczone w piekarniku z oscypkiem i podane z żurawiną to danie banalnie proste, ale i wykwintne. Na pewno podbiłoby nie jeden żołądek, ale także i serce ;)

Polędwiczki z oscypkiem i żurawiną

Składniki:

Polędwiczki z oscypkiem i żurawiną

 

  • 4-5 polędwiczek wieprzowych
  • 2 oscypki
  • żurawina cała w słoiczku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • majeranek
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z oscypkiem i żurawiną

ETAP 1:

Polędwiczki z oscypkiem i żurawiną
Polędwiczki wieprzowe smażyć na patelni z obu stron

Polędwiczki wieprzowe umyć, osuszyć i lekko rozklepać.

Przyprawić pieprzem, solą, papryką mieloną oraz ziołami, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron po 2-3 min.

ETAP 2:

Polędwiczki z oscypkiem i żurawiną
Na podsmażone polędwiczki ułożyć plasterki oscypka

Podsmażone polędwiczki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożyć na nich oscypka pokrojonego w plasterki.

ETAP 3:

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 10 min. Wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć żurawinę ze słoiczka.