SUPERPRZEPIS

Polędwiczki ze śliwką w plastrach boczku

  • 4
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Polędwiczki ze śliwką w plastrach boczku

Szlachetne mięso z dodatkiem aromatycznej śliwki podane na ciepło to doskonała propozycja dania obiadowego, natomiast w wersji na zimno sprawdza się w roli przekąski.

Składniki:

Polędwiczki ze śliwką w plastrach boczku

 

  • 800g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
  • 250g suszonych śliwek
  • 20 plastrów wędzonego boczku
  • 4 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczki ze śliwką w plastrach boczku

ETAP 1:

Polędwiczki ze śliwką w plastrach boczku
polędwiczki oczyścić z błon i wykonać nacięcie

1. Polędwiczki oczyścić z błon i za pomocą długiego, cienkiego noża wykonać przez jej całą długość nacięcie, tak aby powstała kieszonka.

ETAP 2:

Polędwiczki ze śliwką w plastrach boczku
polędwiczki natrzeć marynatą i pozostawić na 1 h

2. Wymieszać ze sobą musztardy, olej, szczyptę soli, pieprzu i zioła prowansalskie. Marynatą natrzeć polędwiczki i odstawić na około 1 godzinę.

ETAP 3:

Polędwiczki ze śliwką w plastrach boczku
polędwiczki nafaszerować i owinąć w boczek

Po tym czasie polędwiczki faszerować suszoną śliwką i zawinąć w plastry boczku. Na każdej polędwiczce ułożyć po 1 łyżce masła, zawinąć w folię aluminiową i przełożyć do brytfanny.

ETAP 4:

Polędwiczki ze śliwką w plastrach boczku
wstawić do piekarnika na 190 stopni C

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30 minut.