Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1066]

Półfrancuskie przekąski ze szpinakiem i serem feta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie przekąski półfrancuskie można przygotować na imprezowy stół. Postanowiłam przygotować je w różnych formach, żeby były ozdobą stołu. Farsz jest bardzo pyszny i wyrazisty w smaku. Polecam przepis.

Półfrancuskie przekąski ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

Półfrancuskie przekąski ze szpinakiem i serem feta

Ciasto:

Farsz:

  • 45 dag mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag sera feta
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki czubrycy zielonej

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Półfrancuskie przekąski ze szpinakiem i serem feta
1. Z podanych składników należy zagnieść ciasto, następnie uformować kulę i włożyć do lodówki na co najmniej 60 minut do schłodzenia.

2. Szpinak należy rozmrozić i dokładnie odsączyć na gęstym sicie z wody. Czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony czosnek i chwilę przesmażyć, uważając, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucić rozmrożony szpinak i dusić do miękkości i odparowania płynu często mieszając, usmażony szpinak przełożyć do miski i wystudzić. Do wystudzonego szpinaku dodać ser feta, czubrycę i dokładnie wymieszać.

3. Ciasto podzielić na cztery części, następnie wałkować na posypanej mąką stolnicy. Z pierwszej części szklanką o większej średnicy wykrawać krążki, na każdy nakładać farsz i lekko marszcząc brzegi ciasta, formować taki jakby kwiatek. Z drugiej części ciasta również wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi, każdy nakłuwać widelcem. Pozostałe części ciasta pokroić w kwadraty, na każdy kwadrat nakładać farsz, część kwadratów złożyć na pół, zlepić brzegi i nakłuć widelcem. Pozostałej części kwadratów podnosić rogi do góry i zlepiając formować kopertki.

4. Tak przygotowane przekąski układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni przez około 30 - 35 minut do zrumienienia.

5. Półfrancuskie przekąski można podać gorące lub po wystudzeniu.

Smacznego.