Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Rożki półfrancuskie z farszem są bardzo pyszną przekąską.Mojej rodzinie najbardziej smakowały udekorowane ketchupem.Są tanie i nie wymagają dużo pracy.

Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym

 

 

  • Nadzienie:
  • 1 duży por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie ( według uznania )
  • oregano suszone ( według uznania )
  • papryka słodka w proszku ( według uznania )
  • olej do smażenia

 

  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • papryka w proszku do posypania rożków
  • olej do posmarowania rożków

 

Sposób przygotowania:

Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto,formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. 2.Por oczyszczamy,płuczemy i osuszamy,następnie jasną część kroimy w cienkie półplasterki.Cebulę i czosnek obieramy i kroimy,czosnek drobniutko,a cebule również w półplasterki.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim warzywa,muszą być miękkie ,ale nie za mocno zrumienione. Na koniec przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,papryką i ziołami.Studzimy. 3.Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną,kroimy w kwadraty.Na każdy nakładamy porcje farszu i składamy w trójkąty. 4.Trójkąty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,smarujemy olejem i oprószamy papryką w proszku. 5.Następnie pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia. Rady:Rożki możemy podać udekorowane dowolnym ketchupem.Z przepisu wychodzi około 10-12 sztuk. 
Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym
Z podanych składników zagniatamy ciasto.Chłodzimy.
Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym
Z przygotowanych warzyw przygotowujemy farsz.
Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym
Ciasto wałkujemy,nakładamy farsz,formujemy.
Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym
Rożki smarujemy olejem i oprószamy papryką.Pieczemy.