kasiuleczka177

kasiuleczka177

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Półfrancuskie rurki z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wymagają bardzo dużo pracy, ale warto, bo każdy je uwielbia. Można je jeść na różne sposoby, najpierw wyjadać krem albo na odwrót, jednak najlepiej smakują w całości.

Półfrancuskie rurki z kremem

Składniki:

Półfrancuskie rurki z kremem

ciasto francuskie

  • Ciasto podstawowe: 400 g mąki pszennej,
  • 1 jajo,
  • 2 łyżeczka octu,
  • Szczypta soli,
  • 200 cm3 wody.

 

  • Ciasto maślane: 500 g masła lub margaryny,
  • 100 g mąki do tłuszczu.

krem

Sposób przygotowania:

Półfrancuskie rurki z kremem

sporządzanie ciasta

PÓŁFRANCUSKIE RURKI Z KREMEM
Oto upieczona rurka, jeszcze przed dodatkiem kremu.

Sporządzić ciasto podstawowe. Wymieszać mąkę, jaja oraz pozostałe składniki, a następnie przekładamy je tłuszczem za pomocą warstw. Schłodzić przez 30 min. Piec w temp 230-260oC.
Ciasto podstawowe dzielimy na 7 różnych części. Wałkujemy placki wielkości talerza. Każdy placek smarujemy częścią maślaną (miękkie masło rozsmarowujemy łyżką na placku i w tym samym czasie posypujemy je mąką aby łatwiej było nam smarować) i nakrywamy plackiem podstawowym. Schładzamy i wałkujemy na jeden duży placek o grubości 3-5mm. Placek kroimy w cienkie paseczki i nawijamy na metalowe rurki.

masa kremowa

PÓŁFRANCUSKIE RURKI Z KREMEM
puszysty, słodki i pyszny krem z białą czekoladą.

W 100 ml mleka wymieszać mąkę i cukier. Resztę wraz z czekoladą zagotować. Wlać miksturę i ugotować budyń. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo przestudzony budyń.

Masę wkładamy do szprycy i nadziewamy rurki.

Tagi:

krem ciastka