agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Policzki wieprzowe duszone w cydrze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jedno z prostszych i najlepszych dań jednogarnkowych jakie kiedykolwiek przygotowałam. Polecam.

Policzki wieprzowe duszone w cydrze Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Policzki wieprzowe duszone w cydrze

 

 

Sposób przygotowania:

Policzki wieprzowe duszone w cydrze
* w oryginalnym przepisie jest francuski cydr BRUT, ja użyłam Stelli, ale można zastąpić jakimkolwiek innym. Policzki wieprzowe oczyścić, opłukać i osuszyć. Oprószyć solą morską zmieloną oraz czarnym pieprzem. Mocno obsmażyć na łyżce masła. Ciągnąć z patelni, dołożyć kolejną łyżkę masła i podsmażyć obraną i posiekaną cebulę. Po ok 1 minucie dodać marchewkę i pietruszką pokrojoną w niezbyt małe kawałki. Podsmażyć lekko, przełożyć z powrotem mięso , dodać umyte i pokrojone w ćwiartki ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, gałązkę rozmarynu i zalać cydrem. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i dusić ok godzinki. Smacznego:)
Policzki wieprzowe duszone w cydrze
policzki oczyścić opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem
Policzki wieprzowe duszone w cydrze
mięso podsmażyć dodać do obranych i podsmażonych warzyw
Policzki wieprzowe duszone w cydrze
do składników dodać liść laurowy ziele angielskie oraz rozmaryn