Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Półkruche paluchy z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dobre jako samodzielna przekąska, jako dodatek do dipu lub do kremowej zupy :) Chrupiące i smaczne :)

Półkruche paluchy z makiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Półkruche paluchy z makiem

 

Sposób przygotowania:

Półkruche paluchy z makiem
Mąkę siekamy z margaryną, następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli - zagnitamy jednolite ciasto i na chwilę (10 minut) przekładamy do zmrażalnika. Następnie z ciasta formujemy średniej grubości paluszki (długość taka jaka nam odpowiada). paluchy układamy na posmarowanej blaszce, paluchy smarujemy mlekiem i obsypujemy makiem. Pieczemy je ok 20-25 minut, tak by były lekko rumiane i chrupiące. W temperaturze 180*
Półkruche paluchy z makiem
Etap 1 zganitamy jednolite ciasto, odstawiamy
Półkruche paluchy z makiem
Etap 2 formujemy zgrabne paluszki i ukladamy na blaszce
Półkruche paluchy z makiem
Etap 3 paluszki smarujemy mlekiem i posypujemy makiem

Tagi:

mak