Malgosia*Ieper

Malgosia*Ieper

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

Polska zupa ogorkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

popisowa, prawdziwie polska zupa, ktora robi kariere rowniez na zachodzie :)

Polska zupa ogorkowa

Składniki:

Polska zupa ogorkowa

 

Sposób przygotowania:

Polska zupa ogorkowa
Zeberka umyc, pokroic na kawalki ( np. 2 kostki w jednym kawalku), szybko podsmarzyc na oleju - ok; 5 minut, zeby lekko sie zrumienily. Przelozyc do sporego garnka. Warzywa umyc. Marchewki i pietruszke pokroic w grube slupki, por w talarki, seler zostawic w kawalku, dolozyc wszystko do zeberek. Zalac zimna woda- tak do 3/4 garnka. Dolozyc liscie laurowe i ziele angielskie, posolic, gotowac, az zeberka zaczna mieknac W tym czasie obrac ziemniaki, wyplukac i pokroic w kostke. Dodac do gotujacej sie zupy ( nie wczesniej, niz zeberka zmiekna). Ogorki wraz ze skorka zetrzec na tarce o grubych oczkach, podsmazyc na masle. Dolozyc do garnka, kiedy i zeberka i ziemniaki beda zupelnie miekkie. Gotowac jeszcze 5 minut, dolozyc smietane ( jesli jest slodka- od razu; jesli kwasna - najpierw rozrobic z niewielka iloscia zupy) Gotowe! Podawac z chlebem i czarnym, najlepiej swiezo mielonym pieprzem Smacznego!



P.S. Zeberka z zupy kazdy moze sobie wylowic :). Sa pyszne i wyjatkowo dobrze smakuja z musztarda

Tagi:

zupa