Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Polsko-ruskie pierogi ze skwarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Idealne na obiad pierogi ze skwarkami.

Polsko-ruskie pierogi ze skwarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polsko-ruskie pierogi ze skwarkami

 

Sposób przygotowania:

Polsko-ruskie pierogi ze skwarkami
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Szklimy na maśle. Ser oraz przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy cebulę, jajko oraz przyprawy. Starannie widelcem łączymy składniki. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy około 10 minut. Boczek kroimy na drobno i smażymy, aby powstały skwarki. Ugotowane pierogi odcedzamy i wykładamy na talerze. Polewamy tłuszczem z boczku i posypujemy skwarkami.
Polsko-ruskie pierogi ze skwarkami
Ser oraz przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy cebulę, jajko oraz przyprawy. Starannie widelcem łączymy składniki.
Polsko-ruskie pierogi ze skwarkami
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy.
Polsko-ruskie pierogi ze skwarkami
Szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
Polsko-ruskie pierogi ze skwarkami
Wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy około 10 minut.