monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pomarańcze w kokosowym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mogą być fajną przekąską na drugie śniadanie do szkoły, albo miłym podwieczorkiem.

Pomarańcze w kokosowym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańcze w kokosowym cieście

 

  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 szklanka goracek wody
  • 2 pomarańcze
  • 1,5 łyżki mąki+ odrobina do posypania owoców
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • ok. 1/2 szklanki mleka
  • olej do głębokiego smażenia
  • wiórki czekoaldowe

Sposób przygotowania:

Pomarańcze w kokosowym cieście
Do miseczki przełożyć wiórki i zalać szklanką wody. Pozostawić do napęcznienia. Na jakieś pół godziny. Pomarańcze dokładnie obrać, zdjąć biała skórkę i pokroić w plasterki około 3-4 mm. Przełożyć na ręcznik papierowy i delikatnie odsączyć owoce z soku. Przełożyć do miski lub na talerz i oprószyć lekko mąką. Do miski przełożyć odciśnięte wiórki, dodać mąkę, cukier i roztrzepane jajko. Wymieszać. Stopniowo dolewać mleko i mieszać do uzyskania gęstej ale płynnej konsystencji. W garnku mocno rozgrzać olej. Plastry pomarańcza maczać w cieście i kłaść delikatnie na olej. Smażyć na rumiano z obu stron. Po wyjęciu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać zimne lub ciepłe. Przed podaniem posypać cukrem pudrem albo tak jak ja wiórkami czekoladowymi. Smacznego!
Pomarańcze w kokosowym cieście
Obranego pomarańcza pokroić na plasterki i odsączyć ze soku i oprószyć mąką
Pomarańcze w kokosowym cieście
Wiórki namoczyć w gorącej wodzie na około 1/2 h a potem odcisnąć
Pomarańcze w kokosowym cieście
Z wiórek, mąki , cukru i jajka zrobić ciasto do którego stopniowo dolewać mleko
Pomarańcze w kokosowym cieście
Smażyć w głębokim oleju na złoto z obu stron

Tagi:

jajko jajka