alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Pomarańczowa baba wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna pomarańczowa baba z lukrem z soku z pomarańczy. Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Polecam :)

Pomarańczowa baba wielkanocna

Składniki:

Pomarańczowa baba wielkanocna

 

  • 2 szkl mąki krupczatki
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 jaja
  • 1/4 szkl mleka
  • 1/4 szkl soku z pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g margaryny

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowa baba wielkanocna
Pomarańczę szorujemy i parzymy wrzątkiem, osuszamy. Skórkę ścieramy na drobnej tarce. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Do suchej miski przelewamy białka,ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukry. Następnie dodajemy żółtka cały czas ubijając. Wlewamy mleko, sok i margarynę, wsypujemy skórkę pomarańczową, miksujemy. Na końcu wsypujemy mąkę i mieszamy. Formę na babkę (najlepiej z kominkiem) smarujemy masłem i posypujemy drobną bułką tartą. Do formy wlewamy ciasto i pieczemy 45 w temp 180 st. Lukier: Cukier puder ucieramy z sokiem z pomarańczy. Polewamy nim wystudzoną babę. Dekorujemy skórką z pomarańczy. Smacznego :)