SUPERPRZEPIS

Pomarańczowa babka

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Pomarańczowa babka Więcej zdjęć (5)

Prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna babka. Wilgotna i bardzo pomarańczowa. Aromaty roznosił się po całym mieszkaniu i nie tylko :)

Składniki:

Pomarańczowa babka

 

  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 100g masła
  • 1/4 szklanki maślanki
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki wody
  • 25g masła
  • 50g czekolady
  • smażona skórka z pomarańczy

 

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowa babka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Zetrzeć skórkę z wyszorowanych i umytych pomarańczy. Wsypać cukier i rozetrzeć, aż cukier zrobi się pomarańczowy. Wlać sok i wymieszać. W jednej misce umieścić jajka, roztopione masło, maślankę, a w drugiej mąkę z proszkiem i solą. Za pomocą rózgi kuchennej roztrzepać dodając pomarańcze z cukrem. Wsypać wymieszaną mąkę i połączyć składniki. Wlać do formy na babkę. Piec w temperaturze 180*C przez około 50min.POLEWA: przesiane kakao i cukier puder wymieszać z wodą, i zagotować. Dodać masło, a kiedy się rozpuści, czekoladę. Mieszać, aż do uzyskania płynnej polewy. Polać wystudzoną babkę i udekorować skórką z pomarańczy. Smacznego!
Pomarańczowa babka
Za pomocą trzepaczki roztrzepać mokre składniki razem z cukrem i skórką z pomarańczy.
Pomarańczowa babka
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Pomarańczowa babka
Wsypać mąkę i mieszać do połączenia się składników.
Pomarańczowa babka
Ciasto wlać do formy na babkę. Silikonowa świetnie się sprawdza.