gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Pomarańczowa nalewka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo pyszna nalewka w sam raz na święta

Pomarańczowa nalewka

Składniki:

Pomarańczowa nalewka

 

  • 2 pomarańcze
  • 20 ziaren kawy
  • 0,5 spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 8-10 łyżek wody

Sposób przygotowania:

Pomarańczowa nalewka
Przekrój pomarańcze na połowę, w skórkę owoców powbijaj ziarna kawy. Takie jeżyki ułóż w słoiku zalej spirytusem, szczelnie zamknij i pozostaw na ok 1 tydzień . Codziennie potrząśnij słoikiem. Po tygodniu zagotuj pół litra wody z cukrem, ostudź . Pomarańcze wyjmij ze spirytusu, a spirytus rozrób z wodą, przelej do butelek. Pomarańczy nie wyrzucaj, wyciśnij z nich sok i używaj do pieczenia lub nasączania ciast.

Tagi:

kawa