Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Pomarańczowa surówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczna i pożywna surówka to idealny dodatek do drugiego dania obiadowego. Lubiana także przez dzieci.

Pomarańczowa surówka

Składniki:

Pomarańczowa surówka

 

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 2 marchewki
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 jabłko
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowa surówka
Kapustę pekińską kroimy w cienkie paski. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, tak samo, jak obrane i oczyszczone jabłko. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie pół talarki cebulę. Wszystkie składniki posypujemy drobno posiekana natką pietruszki. W osobnej misce przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą olej, sok z cytryny, musztardę oraz sól i pieprz. Polewamy nim składniki i dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce około 20 minut przed podaniem.