jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Pomarańczowe brownies z dynią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Smak brownies zna pewno większość. Kto raz upiekł to ciasto na pewno do niego wraca:). Tym razem proponuje sezonową - dyniową odsłonę tego deseru!

Pomarańczowe brownies z dynią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pomarańczowe brownies z dynią

SKŁADNIKI (kwadratowa tortownica)

  • 170 gram białej czekolady,
  • 70 gram gorzkiej czekolady,
  • szczypta soli,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 gram mąki,
  • 50 gram cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 250 gram gęstego puree z dyni (ok ¾ szklanki u mnie),
  • 50 gram masła,

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe brownies z dynią

ETAP 1

Pomarańczowe brownies z dynią
Rozpuszczone składniki pozostawiamy do przestygnięcia

Masło oraz 100 gram białej czekolady rozpuszczamy razem i studzimy. Między czasie pozostałą czekoladę białą oraz gorzką kroimy w kostkę.

ETAP 2

Pomarańczowe brownies z dynią
Następnie dodajemy stopniowo jajka

Do przestudzonej masy dodajemy jajka oraz cukier puder. Razem ucieramy.

ETAP 3

Pomarańczowe brownies z dynią
Dynię dodajemy pod koniec miksowania

W dalszej kolejności dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajmy dynię.

ETAP 4

Pomarańczowe brownies z dynią
do ciasta dodajemy pokrojoną czekoladę

Całość dokładnie miksujemy. Do gotowego ciasta wsypujemy pokrojoną czekoladę. Łączymy ją z ciastem za pomocą łyżki.

ETAP 5

Pomarańczowe brownies z dynią
Ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę

Dyniowe brownies przekładamy na wyłożoną papierem tortownicę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 170°C.
Gotowe studzimy i podajemy.


Tagi:

dynia