Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Pomarańczowe naleśniki z farszem twarogowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Przepyszne: delikatne i mięciutkie. Oryginalny sposób na podanie naleśników. Zamiast mleka do ciasta dodajemy sok pomarańczowy. Trochę "pomarańczowego" słońca na talerzu.

Pomarańczowe naleśniki z farszem twarogowym

Składniki:

Pomarańczowe naleśniki z farszem twarogowym

masa naleśnikowa

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • szklanka mleka
  • 3/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy (można zastąpić sokiem z kartonika)
  • 3 łyżki masła
  • tłuszcz do smażenia

farsz

  • 2 kostki twarogu (25 dag)
  • pół kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 10 dag rodzynek
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe naleśniki z farszem twarogowym

Ciasto naleśnikowe

Pomarańczowe naleśniki z farszem twarogowym
wszystkie składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą

Masło roztapiamy w garnuszku. Odstawiamy do ostygnięcia. Resztę składników na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą. Dodajemy przestudzone masło. Odstawiamy na pół godziny.

przygotowanie farszu 1

Pomarańczowe naleśniki z farszem twarogowym
Masło za pomocą miksera ucieramy z cukrem

Masło ucieramy za pomocą miksera z cukrem. Następnie dodajemy twaróg. Dalej miksujemy.

przygotowanie farszu 2

Pomarańczowe naleśniki z farszem twarogowym
do masy twarogowej dokładamy bakalie i mieszamy

Do masy twarogowej dodajemy sparzone wcześniej rodzynki i skórkę pomarańczową. . Dokładnie mieszamy.

końcowe przygotowanie

Pomarańczowe naleśniki z farszem twarogowym
Na połowę naleśnika wykładamy twarogowy farsz.

Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Na każdy nakładamy farsz (na połowę naleśnika). Składamy na pół. Można podać je polane kwaśną śmietaną i ozdobione kawałkami pomarańczy.


Tagi:

naleśniki