marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pomarańczowe racuszki z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pomarańcze umyć,obrać i wyjąć łyżeczką cały miąższ.

Pomarańczowe racuszki z orzechami

Składniki:

Pomarańczowe racuszki z orzechami

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe racuszki z orzechami
Owoce umyć i obrać małym nożykiem do owoców, podzielić na cząstki i wybrać z błonek cały miąższ. Pestki i błonki wyrzucić. Orzechy rozłupać z łupin i posiekać nieco dłuższym nożem na desce, trzymając jego końce oburącz, aby się nie zaciąć.Mąkę przesiać przez sitko ze szklanki do szklanej misy, dodać jajka, mleko lub śmietankę, cukier, szczyptę soli oraz miąższ z pomarańcz i siekane orzechy. Ubijać całość trzepaczką sprężynową. Tłuszcz rozgrzać na patelni ceramicznej i na rozgrzany kłaść łyżką większe kupki ciasta blisko siebie- ze trzy sztuki. Smażyć z 4-5 min. z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym i smażyć następne porcje.

Tagi:

jajko jajka