Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pomarańczowe róże karnawałowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Róże z ciasta z pomarańczową nutką i różaną marmoladą są rewelacyjne.

Pomarańczowe róże karnawałowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pomarańczowe róże karnawałowe

 

  • 200 g mąki tortowej
  • 200 g mąki krupczatki
  • 4 żółtka
  • 1 szkl gęstej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 10-15 dag marmolady różanej
  • 1 białko
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe róże karnawałowe
Z mąki, żółtek, śmietany, aromatu, skórki pomarańczowej, szczypty soli, zagnieść ciasto. Bardzo dokładnie wałkiem wybić ciasto na stolnicy. Następnie cienko rozwałkować, trzema różnej wielkości szklankami wycinać krążki. Nożem zrobić w krążkach po cztery nacięcia.(nie docinając do środka). Środek dwóch większych krążków posmarować białkiem, ułożyć po trzy krążki jeden na drugi, docisnąć na środku. Włożyć do mocno rozgrzanego tłuszczu. (małym krążkiem do dołu). Smażyć z obu stron na jasno złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem. Na środek włożyć marmoladę różaną.
Pomarańczowe róże karnawałowe
Ciasto wybić wałkiem na stolnicy i bardzo cienko rozwałkować
Pomarańczowe róże karnawałowe
Trzema szklankami różnej wielkości wycinać krążki
Pomarańczowe róże karnawałowe
Ułożyć po trzy krążki jeden na drugi docisnąć na środku.