bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Świąteczny prezent kulinarny

Pomarańczowe trufelki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Trufle w wersji dietetycznej o smaku pomarańczy - jako niespodzianki.

Pomarańczowe trufelki

Składniki:

Pomarańczowe trufelki

 

  • czekolada gorzka 200 g
  • szampan 100 mililitrów
  • likier pomarańczowy najlepiej COINTREAU 2 łyżki
  • starta drobno skórka z pomarańczy
  • kakao gorzkie
  • miód 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe trufelki
Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy szampana mieszając aż czekolada się "zbryli" oraz likier pomarańczowy. Dodajemy miód oraz startą skórkę pomarańczową i mieszamy aż konsystencją czekolady powróci do poprzedniego stanu. Masę wkładamy na 30 min. do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki, robimy kuleczki i obtaczamy je w ciemnym kakao. Można zapakować na prezenty do woreczków.

Tagi:

czekolada