Pomaranczowiec

Ciasta « poprzedni | następny »
gugu - Przepis na: Pomaranczowiec offline

Kuchcik
Przepisy: 1
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pomaranczowiec
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pyszne ciasto na spotkania rodzinne


trudność: łatwe
czas:

Pomaranczowiec - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 3 i 0,5 szklanki mąki
  • 25 dag margaryny
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 3 pomarańczy
  • Krem:
  • sok z 3 pomarańczy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 kisiel pomarańczowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pomaranczowiec - PRZYGOTOWANIE:

Do mąki dodać miękką margarynę, jajka, cukier puder, proszek do pieczenia i skórkę otartą z 3 pomarańczy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto. Podzielić je na trzy części i upiec osobno. Każdą część ułożyć na formie o wymiarach 25 na 36cm.Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 12 minut w temperaturze 180 stopni. Do 0,5 litra wody wsypać cukier i razem zagotować. Z trzech pomarańczy wycisnąć sok i zmiksować z nim żółtka, kisiel w proszku i mąkę ziemniaczaną. Całość wlać do gotującej się wody z cukrem. Chwilę pogotować na małym ogniu. Gorącą masą połączyć ostudzone placki. Na wierzch można polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi
wiecej na http://mojakuchnia-gugu.blogspot.com/


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pomaranczowiec (strona 1 z 1)  
moli

moli
offline

2010-12-17 21:34
..... wspaniale i do ulubionych !!!
Skomentuj
Oceń:
0
aranka

aranka
offline

2011-01-06 17:16
mniam!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Szarlotka z połówkami jabłek Marchewkowa tarta
Tarta makowo- pomarańczowa Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka
Kakaowe ciasto z masą serkową Jogurtowy serniczek Strucla drożdżowa z makiem
Kopiec kreta z bitą śmietaną Piernik korzenny z polewą Biszkoptowy przekładaniec z aronią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane