Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pomarańczowo-marchewkowe pancakes

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Naleśniki z dodatkiem soku z pomarańczy i tartej marchewki to pyszne śniadanie, szybkie i łatwe do przygotowania.

Pomarańczowo-marchewkowe pancakes

Składniki:

Pomarańczowo-marchewkowe pancakes

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowo-marchewkowe pancakes

ETAP 1:

Pomarańczowo-marchewkowe pancakes
Marchewkę obrać i zetrzeć na bardzo drobnych oczkach.

Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.

ETAP 2:

Pomarańczowo-marchewkowe pancakes
Do jajek dodać cukier z wanilią, szczyptę soli i zmiksować.

Całe jajka zmiksować z solą i cukrem z ziarenkami wanilii.

ETAP 3:

Pomarańczowo-marchewkowe pancakes
Masę jajeczną połączyć z pozostałymi składnikami.

Następnie dodać sok z pomarańczy, startą marchewkę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. (Gdy sok z pomarańczy jest mało słodki to do ciasta dodać trochę miodu lub cukru pudru)

ETAP 4:

Pomarańczowo-marchewkowe pancakes
Ciasto wymieszać na najmniejszych obrotach.

Wymieszać do połączenia się składników.

ETAP 5:

Pomarańczowo-marchewkowe pancakes

Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu łyżką nakładać małe porcje ciasta i rumienić z obu stron na złoty kolor. Gdy na placuszkach pojawią się bąbelki powietrza, obrócić na drugą stronę.