Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Pomarańczowo- pomidorowe spagetti

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na spagetti o delikatym kwaśnym posmaku

Pomarańczowo- pomidorowe spagetti Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowo- pomidorowe spagetti

 

  • 2 ząbki czosnku
  • pół czerwonej cebuli
  • oliwa z oliwek
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki oregano suszonego
  • 1 łyżeczka chilii
  • 100 g startego żółtego sera
  • porcja makaronu spagetti

Sposób przygotowania:

Pomarańczowo- pomidorowe spagetti
Cebule kroimy na drobną kosteczkę i zarumieniamy ją na patelni polanej oliwą. Dodajemy również drobno pokrojony czosnek opiekamy go uważając by się nie spalił. Pomidory wyciągamy z puszki i odcinamy twarde końce. Wrzucamy je na patelnie i wlewamy pozostały w puszce sos. Ogień zmniejszamy do połowy mocy i mieszając co jakiś czas smażymy przez 20 minut aż pomidory całkowicie się nie rozpadną. Gdy sos stanie się gęsty z 1 pomarańczy wyciskamy z niej sok (ja osobiście oddaje zarówno sok jak i miąższ który osiadł na wyciskarce). Dolewamy do sosu i czekamy aż się zagotuje. W między czasie dodajemy wszystkie przyprawy. Makaron gotujemy al dente. Gdy sos się zagotuje dodajemy do niego starty ser i gdy się roztopi wrzucamy makaron i całość dokładnie mieszamy.
Pomarańczowo- pomidorowe spagetti
Cebule oraz czosnek kroimy na drobną kostkę
Pomarańczowo- pomidorowe spagetti
Do dania wyciskamy sok z jednej pomarańczy
Pomarańczowo- pomidorowe spagetti
Ser ścieramy na drobnych oczkach szybciej się roztopi
Pomarańczowo- pomidorowe spagetti
Do gęstego sosu dolewamy jedną szklankę soku

Tagi:

makaron sery ser