-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Pomarańczowy dżemik z cukinii

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dżem jest tak dobry, że znika zanim jeszcze zacznie się zima. :)

Pomarańczowy dżemik z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowy dżemik z cukinii

 

  • ok. 1,8 kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu)
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • pół szklanki cukru
  • 1 aromat pomarańczowy
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy dżemik z cukinii
Cukinię należy obrać ze skórki i wydrążyć pestki. Następnie ścieramy ja na tarce na dużych oczkach i wrzucamy do garnka. Cukinię dusimy mieszając od czasu do czasu ok. 45 minut aż zmięknie. Po tym czasie do garnka dodajemy kwasek cytrynowy, galaretki, cukier i aromat pomarańczowy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze ok. 30 minut. W międzyczasie wyparzamy słoiki i zakrętki, a następnie wcieramy je do sucha. Gdy nasz dżem zgęstnieje możemy przekładać go gorącego do słoików. Od razu po nałożeniu dżemu słoik zakręcamy mocno i stawiamy na zakrętce (denkiem do góry) i przykrywamy kocykiem. Wszystkie słoiczki zostawiamy pod kocykiem aż do całkowitego wystygnięcia dżemu, najlepiej całą noc. Dżemik pasuje do pieczywa jak również do naleśników czy placuszków. Smacznego!
Pomarańczowy dżemik z cukinii
Wszystkie potrzebne nam składniki. Wystarczą na przygotowanie 6 słoiczków ok 300ml.
Pomarańczowy dżemik z cukinii
Cukinię obieramy, wydrążamy i ścieramy na tarce.
Pomarańczowy dżemik z cukinii
Cukinię oraz pozostałe składniki dusimy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Pomarańczowy dżemik z cukinii
Napełnione dżemem słoiczki stawiamy denkiem do góry i przykrywamy kocykiem.

Tagi:

cukinia