Pomarańczowy keks

Placki, Cytrusy « poprzedni | następny »
dayzi - Przepis na: Pomarańczowy keks offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 761
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Pomarańczowy keks
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Smaczne i pachnące pomarańczą ciasto.


trudność: łatwe
czas:

Pomarańczowy keks - SKŁADNIKI:

  • 2 1/3 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 1 margaryna
  • 3 łyż kwaśnej śmietany
  • 1 pomarańcza
  • 1 1/2 szkl ulubionych bakalii
  • Lukier:
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • cukier puder

Pomarańczowy keks - PRZYGOTOWANIE:

Bakalie przekładamy do miski i obsypujemy 1 łyż mąki. Mieszamy. Margarynę ucieramy z cukrem na krem. Do masy wbijamy kolejno po jednym jajku. Następnie dodajemy startą skórkę z pomarańczy i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę wymieszana z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy śmietanę i wyciśnięty sok z pomarańczy. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy bakalie i ponownie mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej blachy i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasto polewamy lukrem (sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem na gładką masę). Smacznego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pomarańczowy keks  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Placki
Marchewkowiec z imbirem i cynamonem Tarta z dynią na słodko Królewiec mojej mamy
Ciasto w jeden mig Placek ze śliwkami Ciasto marchewkowe
Proste ciasto dyniowe Ciasto kakaowe z serem Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną
Miodowo-orzechowe ciasto Kawowe ciasto z polewą Orkiszowy placek ze śliwkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane