dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 837]

Pomarańczowy keks

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne i pachnące pomarańczą ciasto.

Pomarańczowy keks Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowy keks

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy keks

Bakalie przekładamy do miski i obsypujemy 1 łyż mąki. Mieszamy. Margarynę ucieramy z cukrem na krem. Do masy wbijamy kolejno po jednym jajku. Następnie dodajemy startą skórkę z pomarańczy i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę wymieszana z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy śmietanę i wyciśnięty sok z pomarańczy. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy bakalie i ponownie mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej blachy i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasto polewamy lukrem (sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem na gładką masę). Smacznego.