SUPERPRZEPIS

Pomarańczowy seromakowiec

  • 6
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Pomarańczowy seromakowiec Więcej zdjęć (2)

Idealne połączenie makowca i sernika w jednym wypieku. Ciasto jest wilgotne i przepełnione aromatem z pomarańczy, szczególnie dzięki cytrusowej galaretce.

Składniki:

Pomarańczowy seromakowiec

SPÓD:

MAK:

  • 500 g mielonego maku
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 6 białek
  • szczypta soli

SERNIK:

GALARETKA POMARAŃCZOWA:

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy seromakowiec

SPÓD:

Pomarańczowy seromakowiec
Wszysktie skadniki ciasta kruchego posiekać.

Wszystkie składniki ciasta kruchego posiekać nożem i wymieszać. Ja zrobiłam to w malakserze. Wylepić spód formy 23x33 wyłożoną papierem do pieczenia.

ETAP 2:

Pomarańczowy seromakowiec
Zo zaparzonego maku dodać cukier i skórkę z pomarańczy.

Zmielony mak zalać wrzątkiem i odstawić na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Wodę odsączyć i wymieszać mak z cukrem i skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać razem z makiem.

ETAP 3:

Pomarańczowy seromakowiec
Masę makową wyłożyć na kruche ciasto w formie.

Masę makową układać na spodzie w paski po skosie.

ETAP 4:

Pomarańczowy seromakowiec
Do utartego twarogu dodać mąkę ziemniaczaną, sok i skórkę z pomarańczy.

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie porcjami dobrze zmielony twaróg. Na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok. Nie miksować długo masy sernikowej, tylko do połączenia się składników. Wyłożyć delikatnie ser na paski masy makowej. Zrównać wierzch i wstawić seromakowiec do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 50min z funkcją góra - dół. Wystudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

ETAP 5:

Z pomarańczy wykroić fileciki i przełożyć do garnka razem z sokiem jaki wypłynie podczas krojenia. Dodać skórkę z pomarańczy i dokładnie zmiksować. Wszystkiego powinno być 500ml. Zagotować dosładzając cukrem. Ilość w zależności od słodkości pomarańczy. Żelatynę rozpuścić w wodzie i połączyć z pomarańczami. Tężącą galaretkę wylać na seromakowiec. Odstawić do stężenia. Smacznego :)