A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Pomarańczowy tort Ani

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tort na każdą okazję,ja robiłam na bierzmowanie dla sąsiadki i była zadowolona :-D

Pomarańczowy tort Ani

Składniki:

Pomarańczowy tort Ani

  • biszkopt(w moich przepisach)
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 l. śmietany kremówki
  • 1 pomarańcza
  • 25 dag galaretki pomarańczowej w czekoladzie
  • 1 olejek pomarańczowy
  • kilka łyżek dżemu pomarańczowego
  • 2 op. śmietan-fixu
  • żelatyna
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 posypka cukrowa-kolorowa
  • do nasączenia:
  • 3/4 szklanki wody
  • 1,5 łyżki likieru pomarańczowego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 krople aromatu pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy tort Ani

Biszkopt kroimy na 3 placki i nasączamy dokładnie.300 ml.śmietany ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru,śmietan-fixem i rozpuszczoną żelatyną(2 łyżki na 1/4szklanki wody).Do ubitej kremówki dodajemy obraną i oczyszczoną z błonek pomarańczę,po czym wykładamy ją na spód tortu posmarowany dżemem pomarańczowym.Przykrywamy drugim plackiem lekko dociskając,wstawiamy do lodówki.Ubijamy w podobnych proporcjach kolejną warstwę bitej śmietany,dodajemy jedynie 3-4 krople aromatu pomarańczowego.Środkowy placek smarujemy cieniutko drugą warstwą bitej śmietany,następnie tworząc wzór ślimaka układamy cukierki i pokrywamy resztą bitej śmietany,dokładnie wypełniając luki między galaretką i przykrywamy wierzchnim plackiem.Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i studzimy.Ubitą śmietanę łączymy z galaretką,gdy lekko zacznie tężeć obsmarowujemy cały tort pomarańczową masą i dekorujemy.Boki tortu obsypujemy kolorową posypką cukrową.Schładzamy i podajemy z cząstkami pomarańczy,lub sokiem pomarańczowym.Smacznego.