Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Pomelo w żubrówce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Nietypowa przekąska dla dorosłych na letnie upalne wieczory - najlepiej podawać wprost z lodówki :) Można użyć również jako składnik sałatki owocowej lub dekorację deserów dla dorosłych.

Pomelo w żubrówce

Składniki:

Pomelo w żubrówce

 

  • pomelo 1 szt.
  • sok z cytryny 1 szt.
  • miód 2 łyżki
  • żubrówka - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Pomelo w żubrówce
Owoc pomelo obrać z grubej skóry, pozbawić grubej skórki, obrać z albedo (biała watowata warstwa pod skórą), a następnie z błonek - uzyskując czyste cząstki miąższu.

Uważać, aby ich nie uszkodzić - powinny pozostać w całości.

Żubrówkę przelać do dużego słoika, dodać miód i sok z cytryny. Potrząsać słoikiem, aż miód się rozpuści.

Do słoika z alkoholem włożyć ostrożnie cząstki pomelo, dolać żubrówki, aby owoce były pokryte płynem - zakręcić i wstawić do lodówki na 24-48 godzin.