jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pomidorki koktajlowe na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

To pyszny dodatek do mięs, sałatek, kanapek, wędliny. Doskonale sprawdzą się nie domowych przyjęciach. To także smakowita przekąska po która możemy sięgnąć w każdej chwili:).

Pomidorki koktajlowe na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorki koktajlowe na zimę

 

 

Sposób przygotowania:

Pomidorki koktajlowe na zimę
Pomidorki myjemy i odsączamy z wody. Tak przygotowane przekładamy do przygotowanych słoiczków. Wypełniamy słoiki do połowy. Cebulę obieramy i kroimy w grube plasterki. Po plasterku wkładamy do każdego ze słoików. Do każdego także wkładamy po 1 ząbku czosnku. Słoiki dopełniamy do pełna pomidorkami. Przygotowujemy zalewę. Zalewa: •1 płaska łyżeczka gorczycy Wodę wlewamy do garnka. Dodajemy do niej pozostałe składniki zalewy: cukier, ocet, przyprawy. Całość zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy przygotowane pomidorki. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut według sprawdzonego sposobu. Pasteryzujemy na małym ogniu, by pomidorki nie popękały bardzo. Po wyjęciu studzimy. Zimne słoiczki przechowujemy w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Pomidorki koktajlowe na zimę
pomidorki myjemy i osuszamy na durszlaku
Pomidorki koktajlowe na zimę
W przygotowanych słoikach układamy pomidory, czosnek, oraz cebulę
Pomidorki koktajlowe na zimę
Wszystkie potrzebne składniki zalewy zagotowujemy
Pomidorki koktajlowe na zimę
Ciepłą zalewą zalewamy napełnione słoiki. Zakręcamy