pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Pomidorki koktajlowe w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomidorki koktajlowe doskonałe jako dodatek do obiadu

Pomidorki koktajlowe w zalewie octowej

Składniki:

Pomidorki koktajlowe w zalewie octowej

 

  • 1 kg pomidorów koktajlowych (czerwonych),
  • 1 kg pomidorów koktajlowych żółtych,
  • 1/2 l octu,
  • 4 l wody przegotowanej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 cebule,
  • do smaku gorczyca.

 

Sposób przygotowania:

Pomidorki koktajlowe w zalewie octowej
Pomidory płuczemy i pozbawiamy szypułek. Z octu, wody i cukru przygotowujemy zalewę. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Przygotowujemy słoiki. Na dno każdego słoika wsypujemy po kilka ziarenek gorczycy i wkładamy po kilka krążków cebuli. Wkładamy po kilkanaście pomidorków z każdego koloru i zalewamy zalewą octową. Słoiki zakręcamy i gotujemy przez ok. 10-15 minut.