stasiulka

stasiulka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Pomidorki na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomidorki faszerowane to smaczna przystawka jak i znakomite śniadanie czy kolacja.

Pomidorki na zimno

Składniki:

Pomidorki na zimno

 

  • duże, okrągłe pomidory - 4 sztuki,
  • sól i pieprz - do smaku,
  • sałata - kilka listków,
  • twarożek - 1 kostka,
  • koper - 1 natka,
  • cebula - 1 sztuka,
  • rzodkiew czerwona - 4 sztuki.

Sposób przygotowania:

Pomidorki na zimno
Pomidory umyć, osuszyć i ostrym nożem ściąć wierzchy na 1/3 wysokości, po czym je odłożyć.
Ostrą łyżeczką wydrążyć wnętrze pomidorów, pozostawiając ścianki grubości 1cm. Wnętrze pomidorów oprószyć solą i pieprzem, odwrócić na 30 minut, aby wyciekł sok.

Twaróg rozgnieść dobrze widelcem.
Koper opłukać i bardzo drobno posiekać. Rzodkiew umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystko dobrze połączyć z twarogiem.

Farszem napełniać pomidory, następnie przykrywać ściętymi wierzchami i układać na półmisku wyłożonym listkami sałaty.

Tagi:

sałata