Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pomidorowa na duszonych warzywach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dużą inspiracją do takiej pomidorowej była ryba po grecku .

Pomidorowa na duszonych warzywach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowa na duszonych warzywach

 

  • Składniki :
  • 1 duża marchew
  • plaster selera ( wielkości połowy marchewki)
  • 1 cebula
  • kawałek pora ( biała część - tak połowę cebuli )
  • 8-10 dag koncentratu pomidorowego
  • pieprz mielony do smaku
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1 duży pomidor
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem ( Kamis )
  • 2,5 szklanki wody
  • szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa na duszonych warzywach
Obrać i umyć warzywa . Marchew i seler utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Cebulę i por pokroić i cienkie pół plasterki. W garnku podgrzać olej . Wsypać warzywa i mieszając smażyć na małym gazie aż zmiękną i zmniejszą objętość o połowę . Pomidor przekroić na ćwiartki i usunąć twardą część od ogonka . Pokroić w kostkę . Dorzucić do warzyw w garnku . Posypać suszonymi pomidorami. Smażyć mieszając aż pomidory puszczą sok i dobrze zmiękną . Zalać wodą . Gotować na małym gazie 45 minut . Dodać rozrobiony z odrobiną zupy koncentrat pomidorowy . Zagotować . Doprawić pieprzem , cukrem i solą . Podawać posypaną zieleniną .
Pomidorowa na duszonych warzywach
Utarte na tarce warzywa ( marchew i seler ) oraz cebulę dusic na oleju
Pomidorowa na duszonych warzywach
Pokroić pomidory i dołożyc do duszonych warzyw
Pomidorowa na duszonych warzywach
Podlać wodą i dusic na małym gazie ok. 45 minut
Pomidorowa na duszonych warzywach
Koncetrat rozrobić z odrobiną zupy i wlać do garnka - doprawić zupę