SUPERPRZEPIS

Pomidorowa po włosku

  • 3
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Pomidorowa po włosku

Pomidorowa trochę w innym wydaniu ale zapewniam że jest bardzo dobra. Naleśniki bazyliowe zamiast makaronu czemu nie. W sezonie pomidorowym można zaszaleć i zaskoczyć rodzinę.

Składniki:

Pomidorowa po włosku

 

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa po włosku

ETAP 1:

Pomidorowa po włosku
pomidory przesmażam i przecieram przez durszlak

Pomidory myję, kroję na pół przekładam do garnka. Podsmażam aż puszczą sok i będą miękkie, następnie przecieram przez sito.

ETAP 2:

Pomidorowa po włosku
cebula i czosnek przesmażone dodane pomidory bulion

Cebulę, czosnek obieram i kroję drobno, przesmażam. Dodaję przetarte pomidory i dalej przesmażam, aż przecier zredukuje się. Dolewam bulion zagotowuję i miksuję blenderem. Dolewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem.

ETAP 3:

Pomidorowa po włosku
bazylia zmiksowana z mąką mlekiem jajkiem

Naleśniki:
Do wysokiego pojemnika wsypuję mąkę, dodaję jako, liście bazylii, ale zostawiam ich część, mleko, sól, łyżkę oliwy i miksuje blenderem.

ETAP 4:

Pomidorowa po włosku
nalesniki usmażone posmarowane fetą dodana bazylia

Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Smaruję serem feta, układam liście bazylii i zwijam w rulon. Kroję na małe kawałki i nabijam na patyczki do szaszłyków. Zupę podaję z serem feta i szaszłykami oraz listkami bazylii.