aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Pomidorowa z krojonych pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Już dawno szukałam takiego smaku zupy pomidorowej, właśnie taką gotowała moja babcia jak byłam dzieckiem. "NIEBO W GĘBIE".

Pomidorowa z krojonych pomidorów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowa z krojonych pomidorów

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa z krojonych pomidorów
Żeberka myjemy i wrzucamy do garnka, dodajemy liście i ziele i gotujemy. Po ok. 40 minutach dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, oraz pietruszkę i kawałek selera. Doprawiamy solą, pieprzem i Kucharkiem i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Połowę pomidorów z puszki wrzucamy do zupy (aby były w niej kawałki pomidorów, taką jadłam u babci jak byłam dzieckiem). Drugą połowę pomidorów miksujemy blenderem i dolewamy do zupy, mieszamy i gotujemy 5 minut. W kubku rozrabiamy śmietanę z mąką i odrobiną wody na gładką masę. Zabielamy nią zupę pomidorową, energicznie mieszając. Na koniec dodajemy posiekany koperek i gotujemy jeszcze 3 minuty.Tak przygotowaną zupę pomidorową z cząstkami pomidorów podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem.
Pomidorowa z krojonych pomidorów
Etap 1 Gotujemy żeberka z marchewką, pietruszką, selerem, zielem i liściem.
Pomidorowa z krojonych pomidorów
Etap 2 Gdy mięso będzie miękkie dodajemy pomidory z puszki.
Pomidorowa z krojonych pomidorów
Etap 3 Zupę zabielamy rozrobioną śmietaną z mąką i odrobiną wody.
Pomidorowa z krojonych pomidorów
Etap 4 Na końcu dodajemy posiekany koperek.