marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pomidorowa z kulkami ryżowo-ziołowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Pomidorowa z kulkami ryżowo-ziołowymi.

Pomidorowa z kulkami ryżowo-ziołowymi

Składniki:

Pomidorowa z kulkami ryżowo-ziołowymi

 

  • 1,5 l.wywaru jarzynowo-mięsnego,
  • 3-4 duże łyżki koncentratu pomidorowego,
  • maggi,
  • 3 listki laurowe,
  • 6 kulek ziela angielskiego,
  • pieprz,
  • sól lub vegeta,
  • 2 woreczki ryżu białego,
  • 1 jajko,
  • po szczypcie różnych suszonych ziół,np.bazylia,oregano,
  • 5 dag.startego żółtego miękkiego sera,
  • kminek cały.

Sposób przygotowania:

Pomidorowa z kulkami ryżowo-ziołowymi
Do garnka z wodą włożyć kość szpondra lub udko drobiowe i oczyszczone,obrane i umyte jarzyny oraz przyprawy zapachowe.Gotować z godzinę na średnim ogniu,wyjąć kość i jarzyny łopatką cedzakową na talerz,a zupę doprawić bez zawiesiny,bo ma być niezabielana. Ryż ugotować w woreczkach na lekko wrzącej osolonej wodzie z 10-15 min.wyjąć woreczki na łopatce,odsączyć i przełożyć na talerz i rozerwać je widelcem lub nożem.Ostudzić,ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,zioła wyjąć,pokruszyć i zmieszać z ryżem ,jajkiem kminkiem i serem w misce,a potem lepić średnie kulki i obsmażyć je lekko na oleju.Wyjąć i odsączyć z tłuszczu i podawać w miseczce lub półmisku do zup czystych.