marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pomidorowa z kulkami serowo-grzybowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupy z dodatkami jak makaron, gałeczki lub lane ciasto są podawane nie tylko na proszone obiady,lecz także codzienne

Pomidorowa z kulkami serowo-grzybowymi

Składniki:

Pomidorowa z kulkami serowo-grzybowymi

 

  • Pęczek włoszczyzny,
  • kostka rosołowa warzywna,
  • gałązka lubczyku,
  • koncentrat pomidorowy,
  • ziele angielskie,
  • 2 listki laurowe,
  • pęczek świeżej natki do posypania,
  • sól,
  • pieprz,
  • serek topiony naturalny,
  • 1,5 l.wody,
  • 40 dag.pieczarek,
  • 30 dag. żółtego ostrego sera cheddar,
  • 1 surowe jajko,
  • szczypta curry,
  • 25 dag.masła.

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa z kulkami serowo-grzybowymi
Ugotować wywar warzywny z dodatkiem kostki bulionowej oraz gałązki lubczyku i przyprawa zapachowych. Przecedzić wywar przez sitko do drugiego garnka, a jarzyny z sitka przełożyć na talerz i posiekać drobno niektóre, a potem wrzucić do wywaru. Dodać koncentrat, zamieszać. Następnie zaprawić zupę serkiem topionym i na średnim ogniu mieszać, aż kostka się rozpuści całkiem. Wyłączyć i doprawić zupę solą i pieprzem i nalewać do talerzy lub filiżanek do zup. Pieczarki oczyścić, pokroić i obsmażyć na maśle. Wyjąć, odsączyć, a potem zetrzeć ser i wymieszać z pieczarkami, wbić jajo i wymieszać ręką. Formować nieduże kulki i podawać na osobnym półmisku i dodawać sobie do zupy. Pęczek natki po opłukaniu posiekać i również dodać do zupy.