Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Pomidorowa z pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo lubię taki zupy. Czasami zamiast na kości gotuję je z mięsnymi pulpecikami. Są smaczne i sycące.

Pomidorowa z pulpecikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowa z pulpecikami

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa z pulpecikami
Mięso wieprzowe kroimy, a następnie mielimy w maszynce wraz z cebulą. Dodajemy do niego sól i pieprz do smaku oraz kaszę manną i jajko. Wyrabiamy masę mięsną, z której formujemy pulpeciki. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Wstawiamy na ogień i gotujemy. W międzyczasie pulpeciki oprószamy mąką. W drugim garnku zagotowujemy wodę i wkładamy porcjami pulpeciki. Gotujemy je, a gdy wypłyną przekładamy do gotujących się warzyw. Wszystko razem gotujemy. Pod koniec dodajemy do zupy koncentrat pomidorowy i zabielamy śmietaną( wcześniej hartujemy ją gorącą zupą). Dodajemy do smaku sól i pieprz. Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki. 
Pomidorowa z pulpecikami
Z mięsa mielonego formujemy pulpeciki, które obtaczamy w mące.
Pomidorowa z pulpecikami
Warzywa zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy.
Pomidorowa z pulpecikami
Pulpeciki obgotowujemy w drugim garnku z wodą.
Pomidorowa z pulpecikami
Obgotowane pulpeciki dodajemy do warzyw.